1. Pelissä on noudatettava Suomen lakeja, hyvää urheiluhenkeä ja hyviä tapoja. Kanssapelaajia on kunnioitettava.
 2. Käyttäjä on vastuussa kaikesta materiaalista, jota lähettää kiekko.tk-sivustolle. Keskustelujen kielenkäytön sekä kuvien, tekstin ja muun materiaalin on oltava tekijänoikeus- ja muiden lakien sekä hyvien tapojen mukaista. Materiaalin sopivuudessa on otettava huomioon, että suuri osa käyttäjäkunnasta on lapsia ja nuoria. Jos sivustolle lähetetystä lain- tai sääntöjenvastaisesta materiaalista koituu kiekko.tk:lle kustannuksia, käyttäjä sitoutuu korvaamaan aiheutuneen vahingon.
 3. Kaikenlainen huijaus on kielletty. Tällaiseksi luetaan mm. tilastojen parantaminen sopupelillä tai pelaamalla useilla hahmoilla samanaikaisesti, tahallinen häviäminen, omien maalien tekeminen, pelaamista helpottavien apuohjelmien käyttäminen.
 4. Kiekko.tk ei ole kauppapaikka. Joukkueiden ja käyttäjätunnusten myyminen ja ostaminen on kielletty. Myös muunlainen kaupankäynti kiekko.tk:ssa on kielletty, mukaanlukien esim. kursorien tai Runescape-hahmojen myyminen. Poikkeus tähän sääntöön ovat joukkueiden logot ja pelaajakuvat, joita voi omalla vastuullaan tehdä muille pelimerkkejä vastaan.
 5. Kiekko.tk-käyttäjätunnuksen tai salasanan luovuttaminen toisen henkilön käyttöön on kielletty. Tunnuksen luominen toisen henkilön käytettäväksi on kielletty. Käyttäjätunnuksen vastaanottaminen toiselta, tai toisen tekemän käyttäjätunnuksen käyttö on kielletty.

Näiden sääntöjen rikkomisesta voi seurata

 • käyttörajoituksia kyseiselle tunnukselle ja muille samasta Internet-liittymästä käytetyille tunnuksille, esim. puhe-esto, foorum-esto tai vapaatekstiesto
 • käyttörajoituksia joukkueelle, esim. sisäisen foorumin tai kuvauksen poistaminen
 • tunnusten tai joukkueen poistaminen
 • uusien tunnusten rekisteröimisen esto

Yleistä

peli-ikkuna

Kiekko.tk on moninpelattava jääkiekkopeli. Pelata voi suoraan Internet-selaimella, jos Java-tuki löytyy. Jokainen pelissä näkyvä pelaaja lukuunottamatta maalivahteja on ihmisen ohjaama.

Pääset pelaamaan klikkaamalla "Pelaa kiekkoa" -linkkiä ylhäällä.

Pelissä ohjataan yhtä pelaajaa. Pelaajan nimi lukee tämän yläpuolella. Kaikkia muita pelaajia ohjaa joku muu ihmispelaaja lukuunottamatta maalivahteja, jotka ovat tietokoneen ohjaamia.

Peli käynnistetään Pelaa kiekkoa -linkistä painamalla. Peli aukeaa uuteen ikkunaan.

Ensimmäisessä ruudussa näkyy lista käynnissä olevista peleistä. Välilehdiltä voi valita listoja pelityypin mukaan.

Ruudun alareunassa on keskusteluikkuna, jolla voi keskustella muiden pelaajien kanssa. Keskustelu on toiminnassa vain pelihuoneissa, ei otteluvalintaruudussa.

Pelissä on "moderaattoreita" jotka pystyvät poistamaan väliaikaisesti häiriköivien pelaajien puheoikeudet, eli on mahdollista että olet häirinnyt muita pelaajia. Saadessasi tällaisen "puhebännin" saat ilmoituksen sen kestosta. Kesto voi vaihdella rikkeen mukaan 10 minuutista 2 viikkoon. Ääritapauksissa puhe-esto voi olla pysyvä, tai tunnus voidaan poistaa.

Harjoituspeliin liittyminen

Julkiset, kaikille avoimet harjoituspelit löytyvät pelin alkuruudusta public-välilehdeltä.

 • Beginners-huoneet on tarkoitettu aloittelijoille. Huone ei vaadi rekisteröintiä ja maalivahdit ovat heikompitasoisia
 • Training-huoneiden maalivahdit ovat normaalitasoisia.
 • Training (reg)-huoneisiin pääsevät vain rekisteröityneet pelaajat
 • Pro- ja Elite-huoneet on tarkoitettu pelaajille, jotka ovat saavuttaneet riittävän kokemustason.

Peliin liitytään valitsemalla sopiva huone listalta, ja painamalla Join-nappia. Peliin voi liittyä myös kesken erän. Erätauon jälkeen tai uuden pelin alkaessa peli aloitetaan ruksaamalla Ready-nappi.

Otteluiden seuraaminen

katsoja

Aloitteleva pelaaja voi saada helpoiten kokonaiskuvan pelin kulusta seuraamalla kokeneempien pelaajien ja joukkueiden peliä.

Joukkueiden pelit löytyvät otteluvalintaruudusta Team-välilehdeltä. Valittuasi sopivan ottelun pääset katsomoon Spectate-napista

Nimimerkin rekisteröiminen

Jos haluat varata nimimerkkisi vain omaan käyttöösi, voit tehdä sen ilmaiseksi kohdasta "Rekisteröidy".

Jos haluat rekisteröityä, mene rekisteröintisivulle ja valitse nimimerkki. Tarvitset myös sähköpostiosoitteen. Täytettyäsi kentät ja painettuasi "Register" saat sähköpostilla linkin, jonka avulla voit aktivoida tunnuksesi. Tehtyäsi tämän voit kirjautua tunnuksella kohdasta "Kirjaudu sisään". Kun tämän jälkeen aloitat pelin, käytössäsi on valitsemasi nimimerkki.

Rekisteröitymättömät pelaajat eivät voi jutella tai tehdä omia huoneitaan. Rekisteröidyille pelaajille tehdään tehopisteiden, syöttöjen ja maalien tilastointia. Rekisteröitynä voit myös liittyä joukkueeseen.

Kontrollit

Pelaajasi seuraa jatkuvasti hiiren osoitinta. Osoitin on ristin muotoinen pelikentän alueella. Siirrä osoitin sinne mihin haluat luistella.

Hiiren nappien toiminta riippuu siitä, onko sinulla kiekko, seuraavasti:
Kiekko hallussa:

 • Vasen nappi: Laukaise tähtäintä kohti
 • Oikea nappi: Syötä tähtäintä lähinnä olevalle joukkuetoverille tai laukaise maalia kohti rannelaukaus. Rannelaukaus on ensin kytkettävä päälle asetuksista (Settings-nappi)

Kiekko ei hallussa:

 • Oikea nappi: estä pelaajia ja ohjaa kiekkoa, ks. kohta Kiekon ohjaus.
 • Oikean napin tuplaklikkaus: kouki pelaajaa, joka on mailan lavan kohdalla.

Laukaus

laukaus

Laukaus suoritetaan painamalla vasen nappi pohjaan ja päästämällä se ylös, kun alareunassa oleva värillinen voimamittari osoittaa sopivaa voimakkuutta.

Kohotus: mitä lähempänä tähtäin on omaa pelaajaasi, sitä enemmän kiekko kohoaa jäästä. Jos tähtäin on n. 4m (160 pixeliä) päässä pelaajastasi, kiekko ei kohoa. Tähtäimen etäisyys vaikuttaa myös lyönnin voimaan: mitä lähempänä tähtäin, sen kovempaa on mahdollista lyödä. Jos tähtäin on kaukana pelaajasta, maksimivoimakkuutta rajoitetaan.

Rannelaukaus: Rannelaukauksen voi tehdä oikealla napilla, kun olet lähellä maalia ja tähtäin on maalin päällä. Rannelaukaus tulee aina samalla voimakkuudella eikä sitä tarvitse "ladata". Jos et halua käyttää rannelaukausta, voit laittaa sen pois päältä asetuksista.

Syöttely

Klikkaamalla oikeata nappia syötät tähtäintä lähimpänä olevalle joukkuetoverillesi. Kone ennakoi pelaajien nopeuden olettaen, että ne pysyvät samana.

Mikseivät automaattisyötöt osu kohdalleen?

Syötön suunta ja nopeus lasketaan pelaajien hetkellisen liiketilan mukaan. Jos syöttöä vastaanottava pelaaja jarruttaa, kääntyy tai muuten "hötkyilee", syöttö ei todennäköisesti osu hänelle. Toinen syy on, että vastaanottava pelaaja on liian lähellä maalia.

Kiekon ohjaus

Jos pidät kiekottomana oikeata nappia pohjassa ja kiekko osuu sinuun, pelaajasi yrittää ohjata kiekon (mahdollisesti ilmastakin) tähtäimen suuntaan. Tätä voi käyttää esim. menemällä maalin nurkalle, painamalla oikea nappi pohjaan ja suuntaamalla tähtäin tyhjään kohtaan maalissa. Joukkuetoverisi voi sitten laukoa sinua päin, ja kiekko ohjautuu maaliin. Liian kovien laukauksien ohjaus ei kuitenkaan onnistu, ja laukausten voima vähenee ohjatessa.

Estäminen

estäminen

Kiekottomana pelaajana voit estää vastustajan pelaajia pääsemästä hyviin hyökkäysasemiin tai auttaa omaa hyökkäävää pelaajaa estämällä vastustajia. Luistele heitä kohti ja paina oikea nappi pohjaan juuri törmäyshetkellä. Näin saat pysäytettyä vastustajan vauhdin.

Vaihtoaition käyttäminen

vaihtopelaaja

Ylimääräiset pelaajat voivat olla vaihtoaitiossa. Jos haluat vaihtoon, mene vaihtoaition viereen ja kaksoisklikkaa vasenta hiiren nappia vaihtopenkissä. Vaihdosta pääsee pois samalla tavalla.

Miksen pääse vaihtopenkille?

Vaihtoon mennään kaksoisklikkaamalla vaihtopenkkiä. Vaihtoon pääsee pelikatkojen aikana vain 10s sisällä pelikatkon alusta. Syynä rajoitukseen on se, että pelin viivyttäminen (tahatonkin) on helppoa, jos vaihtorumballe ei laiteta rajaa. Jos haluat vaihtoon pelin aikana, sinun pitää olla vaihtopenkin vieressä, kun kaksoisklikkaat.

Käyttöliittymä

pääikkuna

Peli-ikkuna koostuu muuttuvasta yläosasta, jossa voidaan näyttää esimerkiksi otteluvalintaruutu, pelikenttä tai ottelun aula. Alaosassa näytetään kaikissa tilanteissa keskusteluikkuna painikkeineen.

Ylä- ja alaosan korkeuksia voi säätää nuolisymbolista hilaamalla

Keskusteluikkuna

Keskusteluikkunassa on seuraavat elementit:

 • Tekstiruutu
 • Keskustelurivi
 • Settings-nappi - avaa asetusikkunan
 • Leave-nappi - poistuu pelihuoneesta
 • Sound-valinta - äänitehosteet päälle tai pois
 • Ignore spectators - valitussa tilassa katsojien grafiikat, animaatiot ja keskustelu poistetaan käytöstä
 • Ping-laskuri - näyttää viiveen palvelimelle millisekunneissa
 • Keskustelukanavan valinta - public-valintalla keskustelu menee julkiselle kanavalle, team-valinnalla oman huonekohtaisen joukkueen pelaajille. Katsojien kohdalla team-valinta näyttää keskustelun vain muille katsojille

Keskusteluikkunan tekstikomennot

Seuraavia voi kirjottaa keskusteluikkunan keskusteluriville.

/dc [on/off]
Default colors - peliasut näkymään "perusvärisinä" sinisinä ja vihreinä riippumatta huoneen asetuksista tai joukkueiden väreistä. Tätä voi käyttää, jos haastaessa valitaan vahingossa lähellä toisiaan olevat värit, tai jos värien erottamisessa on muuten vaikeuksia, esim. punavihersokeuden taki
/j [huoneen id-numero] [salasana]
Huoneisiin pääsee käskyllä /j (huoneen id-numero). Numero näkyy haasteottelusta kertovassa viestissä. Myös whois-käskyllä voi katsoa id-numeron huoneelle, jossa joku toinen pelaaja on. Numero näkyy huoneen nimen perässä hakasulkeissa
/ignore [nimi]
Lisää pelaajan ignore-listaan, eli pelaajan keskusteluviestejä ei enää näytetä
/unignore [nimi]
Poistaa pelaajan ignore-listalta
/ignores
Näyttää ignore-listan
/msg [nimi] [viesti]
lähettää yksityisviestin toiselle pelaajalle
/team [viesti]
lähettää viestin oman joukkueesi jäsenille
/team
Listaa joukkueesi online-tilassa olevat pelaajat
/whois [nimi]
näyttää tietoja pelaajasta
/who
Näyttää listan huoneessa olevista pelaajista ja katsojista. Listassa (A) tarkoittaa huoneen adminia, (s) vaihtopelaajaa
/pull
Äänestät maalivahdin vaihtamisen puolesta. Maalivahdin saa vaihtoon enemmistön niin halutessa, jos kenttä on täynnä ja vaihdossa on väh. yksi pelaaja. Tarvittava äänimäärä on puolet kentällä+vaihdossa olevista joukkueen pelaajista, training-peleissä vielä yksi enemmän. Maalivahti lähtee vaihtoon vasta kun joku vaihdossa olevista pyrkii jäälle eli kaksoisklikkaa vaihtopenkissä, tällä voi vaihtoon lähtemisen ajoittaa tarkemmin.
/pull off
peruu äänestyksen

Huoneen adminin komennot

/mutespec [on/off]
Katsojien puhekielto päälle tai pois
/voice [nimi]
Antaa katsojalle puheoikeuden. Käytetään, jos huoneessa on päällä katsojien hiljennys.
/unvoice [nimi]
Poistaa puheoikeuden
/lock, /unlock
Lukitsee ja avaa huoneen
/kick [nimi]
Potkaisee pelaajan huoneesta
/ban [nimi]
Asettaa pelaajalle porttikiellon huoneeseen
/unban [nimi]
Poistaa porttikiellon
/bans
Näyttää kiellon saaneet pelaajat

Miksen pysty keskustelemaan? Tekstiä ei ilmesty kun painan enteriä.

Vain rekisteröityneet pelaajat voivat keskustella

Pelissä on "moderaattoreita" jotka pystyvät poistamaan väliaikaisesti häiriköivien pelaajien puheoikeudet, eli on mahdollista että olet häirinnyt muita pelaajia. Saadessasi tällaisen "puhebännin" saat ilmoituksen sen kestosta. Kesto voi vaihdella rikkeen mukaan 10 minuutista 2 viikkoon. Ääritapauksissa puhe-esto voi olla pysyvä, tai tunnus voidaan poistaa.

Otteluvalinta

Otteluvalintaruutu näyttää käynnissä olevat ottelut. Ottelut on jaettu välilehdille:

 • Public - julkiset harjoitteluhuoneet sekä pelaajien luomat huoneet
 • Auto - autoplay-huoneet
 • Practice - pelaajien yksityiset harjoitteluhuoneet (VIP-palvelu)
 • Team - joukkueiden haasteottelut
 • Tournament - turnauspelit

Ottelulistan sarakkeet:

 • Description - huoneen kuvaus (esim. joukkueiden nimet tai vapaa teksti
 • Score - pelin tilanne
 • Plr/Max(Spect) - huoneen pelaajamäärä: Plr = pelaajien määrä, Max = maksimimäärä kenttäpelaajia, Spect = katsojien määrä
 • Pass - salasanasuojattu huone - huoneeseen päästäkseen on syötettävä oikea salasana Pass-kenttään
 • Lock - lukittu huone - huoneeseen ei pääse katsojaksi eikä pelaajaksi
 • Dur - erän pituus
 • Goals - maalimäärä, jos huoneeseen on asetettu erän loppu maalimäärän perusteella
 • Info - tietoja huoneesta:
  • T - joukkueiden välinen haastepeli
  • P - harjoitushuone
  • ® - sallittu vain rekisteröityneille pelaajille
  • V - vain VIP-pelaajille
  • A - automaattisesti luotu julkinen huone (Beginners, Training, Pro, Elite)
  • a - Autoplay-huone
  • R - huoneessa on päällä säännöt (paitsio ja pitkä kiekko)
 • Period - käynnissä oleva erä / erien lukumäärä

Ottelun aula

ottelun aula

Ottelun aulassa näkyy molempien joukkueiden pelaajalistat sekä muutama toimintapainike.

 • Change team - siirtyminen toiseen joukkueeseen public-pelissä
 • Ready - Valinta, jolla ilmoitetaan valmius pelin aloittamiseen. Peli alkaa, kun kaikki pelaajat ovat ruksanneet Ready:n.
 • Penalties - osoittaa, onko huoneessa käytössä rangaistukset
 • Locked - osoittaa, onko huone lukittu. Huoneen admin voi vaihtaa tilaa.

Otteluruutu

otteluruutu

Pelikentän alareunassa on näkyvissä pelaavien joukkueiden nimet, maalitilanne, pelikello, erälaskuri, sekä mahdolliset jäähykellot.

Ottelua seuraavat katsojat näkyvät katsomossa. Katsojien nimen voi tarkistaa hiirellä tooltip-toiminnolla.

Huoneen luominen

huoneen luominen

Rekisteröityneet pelaajat voivat luoda oman huoneen "Create new" -napilla. Keksi huoneelle otsikko ja halutessasi salasana. Valitse pelaajien määrä (3-5). Huonetta luodessa valitaan myös, milloin peli loppuu. Tämä voi tapahtua tietyn minuutti- tai maalimäärän jälkeen. Valintojen selitykset:

 • Enable offsides - paitsio ja pitkä kiekko. Jos tämä valinta on pois päältä, säännöistä ei välitetä
 • Mute spectators - hiljennä katsojat. Jos tämä on valittu, katsojat eivät voi keskustella. Jos huoneen ylläpitäjä (admin) on katsoja, hän voi tästä huolimatta keskustella.
 • Join as spectator - liity huoneeseen katsojana. Jos tämä on valittu, olet huoneessa katsojana
 • Reg. only - huoneeseen pääsee vain rekisteröityneet pelaajat
 • Penalties - huoneessa on käytössä rangaistukset
 • Practice room - luo harjoitushuone, jossa on yksi maalivahti, ja jossa voi pelata yksin (VIP-palvelu)
 • VIP-only - huoneeseen pääsee vain VIP-pelaajat
 • Experience - huoneeseen vaadittava kokemustaso

Voit valita joukkueiden värit seuraavasti: klikkaa ensin jomman kumman joukkueen helmet, clothes, tai equipment-napissa. Sen jälkeen voit valita kyseisen asian värin klikkaamalla haluamaasi väriä.

Miten teen harjoitteluhuoneen?

Osta Harjoitushuoneiden luonti -lisäpalvelu. Pelissä paina Create new -nappia ottelulistaruudussa. Rastita Practice room -kohta. Valitse muut huoneen ominaisuudet tavalliseen tapaan.

Ostin harjoitteluhuoneen teon, voinko luoda sellaisen vain kerran? Vai 30 kertaa?

Niin monta kertaa kuin ehdit, 30 vuorokauden aikana.

Joukkuelista

joukkuelista

Joukkuelistaan pääsee otteluvalinnan Teams-napista. Listalla näkyy online-tilassa olevat joukkueet. Listan avulla voi haastaa joukkuepelejä. Listan sarakkeissa näkyy seuraavat tiedot:

 • Name - joukkueen nimi
 • Online - online-tilassa olevien pelaajien lukumäärä
 • LFG - looking for game - joukkue etsii haasteottelua. Sarakkeessa näkyy haluttu otteluformaatti, eli pelaajamäärä, tai L, jos joukkue hakee mitä tahansa formaattia. Jos joukkue on parhaillaan pelaamassa, sarakkeessa lukee x.

Joukkueen voi haastaa valitsemalla sen listasta ja painamalla Challenge. Oman joukkueen voi asettaa hakemaan peliä vetovalikosta

Joukkueet

Oman joukkueen voi luoda Joukkueet-osiossa linkistä [Create new team]. Joukkueen nimen valinnan jälkeen valitse joukkueelle värit.

Joukkueeseen saat pelaajia lähettämällä heille kutsun. Kutsu lähetetään pelaajan tilastosivulta, johon pääsee muilta sivuilta klikkaamalla pelaajan nimessä. Jos tiedät pelaajan nimen, pääset hänen tilastosivulleen Pelaajat-osion pelaajahaun kautta. Pelaajien kutsuja voi olla joukkueella vireillä enintään kymmenen.

Kun pelaaja on kutsuttu joukkueeseen, hän voi joko hylätä tai hyväksyä kutsun Joukkueet-sivulla.

Joukkueen luoja on automaattisesti joukkueen ylläpitäjä (master). Joukkueen asetukset löytyvät Joukkueet-osiosta kohdasta [Team settings]. Siellä voit tehdä muista pelaajista mastereita/admineita (käytä harkiten) tai erottaa heidät joukkueesta. Master-käyttäjät voivat erottaa muita pelaajia joukkueesta.

Voit pelata joukkueidenvälisiä otteluita haastamalla toisen joukkueen. Haastaminen tapahtuu toisen joukkueen infosivulla linkistä [Challenge this team] tai joukkuelistasta.

Miten perustan joukkueen?

Osta Joukkueen luonti -lisäpalvelu. Mene Joukkueet-sivulle ja paina [Create new team]. Valitse joukkueen nimi ja peliasun värit.

Miksi voin kutsua vain 10 pelaajaa?

Kutsuja voi olla vireillä enintään 10 kappaletta. Tällä vältetään palvelinten resurssien ylenmääräinen kuluminen. Voit kutsua lisää pelaajia, kun vireillä olevat kutsut joko hyväksytään tai hylätään. Kutsut hylätään automaattisesti kahdessa päivässä, jos niihin ei ole vastattu. Kutsuja ei siis kannata kylvää summanmutikassa kaikille mahdollisille pelaajille, vaan sellaisille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta joukkuetta kohtaan.

Sovimme, että pelaamme 2vs2 (tai 1vs1) mutta vastapuoli laittoikin kolme ukkoa jäälle ja pelasi ylivoimalla!

Hanki joukkueeseesi lisää pelaajia, ja pelaa vähintään 3vs3-pelejä.

Annoin pelaajalle X masterit: hän potki minut joukkueesta ja tuhosi joukkueen! Voitteko tehdä jotain!

Älä tee muista pelaajista joukkueen masteria jollet luota täydellisesti. Emme selvittele näitä kiistoja, koska muuhun ei aikaa sitten jäisikään.

Vastapuolen joukkueen pelaajat olivat tappiolla ja lähtivät pois pelistä kesken kaiken!

Valitettavaa, mutta odota pelin loppuun (paina ready tauoilla), niin saat pelistä ranking-pointsit. Jos lähdet itsekin, peli keskeytetään eikä pisteitä jaeta.

Ostin team luonnin ja meidän tiimiin tuli se ja se mut se lähti pois / potki mun kamut / otti pois mun admin / tuhos joukkueen. Team on pilalla, saanko pelimerkin takaisin tai voinko tehdä uuden team?

Näiltä ikävyyksiltä voi välttyä kun käyttää harkintaa joukkueen luomisessa ja adminien jaossa. Vastuu pelaajien kutsumisista ja adminien jaosta on joukkueen perustajalla. Pelimerkkien palautusta ei voida tällaisista syistä alkaa harrastamaan, koska emme voi selvittää kuka sanoi mitä ja miksi. Nyrkkisääntö siis on, että kun joukkue on luotu, palvelu ja pelimerkki on käytetty, eikä niitä palauteta.

Tilastot

Rekisteröityneille pelaajille ylläpidetään pistetilastoja. Tilastoihin merkitään maalit, syötöt, yhteispisteet ja +/- - pisteet. Pisteitä kerätään automaattisesti luoduista public-huoneista (Training, Pro, Elite) ja joukkueiden haastepeleistä.

Tilastointia tehdään vain maaleista, jotka on tehty, kun molemmissa joukkueissa on vähintään kolme rekisteröitynyttä pelaajaa. Miinuspisteiden välttämistä huoneesta pakenemalla on vaikeutettu tekemällä poistumiseen 15 sekunnin viive.

Ottelussa maalin tehneen joukkueen pelaajat saavat +/- -tilastoon yhden pluspisteen ja vastustajan pelaajat miinuspisteen. Syöttöpisteitä voi saada tilanteesta riippuen 0 - 2 pelaajaa. Pisteet säilyvät niin kauan, kun rekisteröity tunnus on olemassa. Voit koska tahansa tarkastaa tilastosi "omat tiedot" -sivulta.

Teen maaleja mutta tilastoni eivät päivity, miksi?

Tilastomerkintöjen siirtyminen tilastosivullesi voi kestää muutamia minuutteja. Tilastomerkintöjä ei tehdä, jos pelihuoneessa on jommassakummassa joukkueessa alle kolme rekisteröitynyttä pelaajaa. Tällaisessa tilanteessa maali-ilmoituksen perässä lukee [no stats]. Saat myös viiden minuutin pisteettömyyden, jos lähdet "tilastokelpoisesta" pelistä kesken kaiken.

Miten määräytyy pelaajan taso (novice, amateur, pro, elite)?

Jako tehdään pelaajalle tilastoidun jääajan mukaan. Aikaa tulee silloin, kun pelaaja on pelaamassa (ei vaihdossa, ei katsojana) tilastokelpoisessa pelissä, eli sellaisessa jossa on vähintään kolme rekisteröitynyttä käyttäjää kummallakin puolella. Beginner-huoneita ei lasketa mukaan.

Jako tehdään niin, että alle 4h pelanneet ovat automaattisesti noviceja. Vähintään 4h pelanneet laitetaan järjestykseen, ja eniten pelannut 10% saa luokituksen elite, seuraavat 30% pro, seuraavat 30% amateur ja vähiten pelanneet 30% ovat noviceja.

Eikö olisi hyvä joku top 100 -pistepörssi pelaajista?

Ei. Tällainen lista oli vähän aikaa olemassa, kun pelaajien rekisteröinti aluksi tuli, mutta se johti siihen, että pelistä tuli pelkkää yksinyrittämistä, pisteiden metsästystä ja kärkipaikasta taistelua. Tähän suuntaan peliä ei haluta kehittää.

Ongelmat

Jos pelaa kiekkoa -sivulla ei näy koko peliä, tarkista, että käytössäsi on Java. Useimmissa selaimissa se on käytettävissä, jos sen käyttö on asetuksissa sallittu.

Jos peli "pätkii" usein niin, että pelaajat jäävät hetkeksi paikoilleen ja liikkuvat sitten ryöpsähtelemällä, ongelma on todennäköisesti verkkoliikenteessä. Älä pidä pelaamisen aikana käynnissä ohjelmia, jotka siirtävät suuria määriä dataa verkon kautta. Myös Netlimiter-nimisen ohjelman on kerrottu aiheuttavan ongelmia, vaikka mitään verkkorajoituksia ei ole päällä.

Peli pyrkii käyttämään UDP-liikennettä, joka käyttää verkkoa tehokkaammin kuin TCP-liikenne. Jotkut Java-versiot (Microsoftin) eivät kuitenkaan salli appleteille UDP-liikenteen käyttöä. Jos käytössäsi on Microsoftin Java, voit kokeilla pätkimisen vähentämiseksi Sunin Javaa (www.java.com).

Jos käytössäsi olevalla Java-versiolla toimii UDP-liikenne, ensimmäinen chat-ikkunassa oleva teksti on "*** UDP traffic enabled".

Jos grafiikka nykii, voit kokeilla käskyjä /MS ON tai /MS OFF. ON tarkoittaa, että uudemmille Java-versiolle tehty optimointi otetaan käyttöön. Tämä voi kuitenkin joissain tapauksissa näyttää huonommalta kuin optimoimaton grafiikka, koska ruudun päivitysnopeus voi optimoinnin kanssa olla epäsäännöllinen. Käskyllä /FPS (numero) voi hienosäätää grafiikan nopeutta. Jos haluaa mahdollisimman sulavan grafiikan konetehoa säästämättä, voi käyttää suurta FPS-lukua, esim. 100. Jos taas haluaa säästää konetehoa grafiikan kustannuksella, aseta FPS-arvoksi n. 25.

Pelaajat, kenttä, maalit, tai muu osa grafiikasta ei näy

Jos pelaajat, kenttä tai maalit eivät näy, on kyseessä luultavasti Sunin Javan ongelma, jonka seurauksena se ei joskus lataa kaikkea grafiikkaa. Ongelman voi ratkaista tyhjentämällä Javan välimuistin. Joissain Javan versiossa tämän voi tehdä Ohjauspaneelista Java Plug-in -asetuksista. Välimuistin voi tyhjentää Cache-välilehdestä painamalla Clear-nappia. Tähän voi löytyä valikkokohta myös alapalkin kahvikuppi-ikonista. Jos tällaista ei löydy, pitää Cache-kansio tyhjentää käsin. Se löytyy yleensä paikasta

C:\Documents and settings\(käyttäjä)\Application Data\Sun\Java

Kyseisen Java-kansion voi poistaa.

Microsoftin VM:ällä pelaajat alkavat joskus vilkkumaan tai häviävät. Tähän auttaa pelin uudelleenkäynnistys tai Sunin Javan asennus.

Vinkkejä

 • peli ei ole hetkessä opittu, ei kannata lannistua
 • pyri saamaan maalivahti sivuttaisliikkeeseen tai polvilleen, tällöin torjuminen on vaikeampaa
 • optimaalinen laukaus on a) kohotettu jäästä mutta ei liikaa, b) mahdollisimman kova, c) mahdollisimman kaukana maalivahdista l. lähellä tolppaa, d) lauottu "pimennosta"
 • Yksi tai kaksi pelaajaa voi mennä näköesteeksi maalivahdin ja kiekon väliin ja kolmas laukoa. "Maskipelaaja" voi pitää oikeata nappia pohjassa ohjatakseen kiekkoa
 • syöttele
 • lähdetään pelaamaan nöyrällä asenteella sitä omaa peliä, oli ennakkoasetelmat mitkä hyvänsä
 • etenkin aloittelevalle pelaajalle voi olla helpompi pelata ensin pienemmissä, esim. 3 pelaajan joukkueissa
 • Napauttamalla vasenta nappia saa tehtyä pienen kuljetusmaisen syötön itselleen. Näin pääset etenemään nopeammin kuin normaalisti kuljettamalla

Väärinkäyttö

Pyritään käyttämään asiallisia nimiä ja keskustelua, koska peliä pelaavat kaikenikäiset. Asiattomuuksista ja väärinkäytöksistä voi seurata keskustelun esto, tunnusten tai joukkueen poisto, ja koko pelistä sulkeminen ip-osoitteelle, ip-alueelle tai domainille. Myös huijaaminen ja keinottelu voi johtaa samoihin asioihin. Tällaiseksi katsotaan mm. sopupeli (tahallaan häviäminen), omien maalien tekeminen ja useammalla tunnuksella pelaaminen samalla koneella tai saman henkilön toimesta.

Häiriköinnistä voi ilmoittaa moderaattoreille /report-käskyllä. Report-käsky toimii niin, että käskyn jälkeen kirjoitettu teksti ja sen kirjoittaja näkyy kaikille moderaattoreille. Häiriköinnin tapahtuessa pelaaja voi ilmoittaa valvojille siis kirjoittamalla:

/report [häiriköivä pelaaja] [syy]

Esimerkiksi:

/report PeeloX tekee omia maaleja!

Tämän ilmoituksen näkevä moderaattori voi tulla huoneeseen, todeta tapahtuneen ja asettaa häirikölle puhe- ja pelikiellon. Moderaattorien mahdollisuuksia määrätä kiellon kesto on vapaasti 10 minuutista kahteen viikkoon.

Jos et halua kuulla jonkun pelaajan keskustelua, kirjoita /ignore (nimi). Näet kaikki "ohittamasi" pelaajat käskyllä /ignores. Voit poistaa ohituksen käskyllä /unignore (nimi).

Jos olet huoneen admin, voit poistaa ongelmakäyttäjän huoneesta kirjoittamalla alhaalla olevaan tekstilaatikkoon /kick (pelaajan nimi). Kirjoittamalla /ban (pelaajan nimi) tai /unban (pelaajan nimi) voit lisätä tai poistaa pysyvän porttikiellon pelaajalle. Porttikielloissa otetaan huomioon vain pelaajan ip-osoite, joten samalta osoitteelta ei pääse kyseiseen huoneeseen myöskään vaihtamalla hahmoa tai rekisteröimättömänä pelaajana. /bans näyttää huoneen nykyiset porttikiellot. /force pakkoaloittaa pelin, vaikka pelaajat eivät ole rastittaneet ready-valintaa.

Tunnukseni on varastettu!

Kirjautumissivulla on linkki "unohditko salasanasi", jonka avulla voit vaihtaa tunnuksesi salasanan. Tähän tarvitaan rekisteröinnissä käyttämääsi sähköpostiosoitetta.

Ostin pelaajalta X tunnuksen/joukkueen/tms. viidellä pelimerkillä, mutta hän varasti sen takaisin kun olin maksanut.

Tunnukset ovat henkilökohtaisia ja vain tunnuksen tekijän omaa käyttöä varten. Niiden luovuttaminen muiden käyttöön on kielletty ja voi johtaa tunnusten poistamiseen. Joukkueiden myyminen on kiellettyä.

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko peliin tulossa ominaisuus X?

Nämä ominaisuudet eivät näillä näkymin ole tulossa: tappelu (alipelinä), maksulliset pelilliset edut, ihmisen ohjaama maalivahti.

Sivusto

Miksi "samalta osoitteelta" -kohdassa on tuntemattomia nimiä?

Sinulla jo jollain muulla pelaajalla voi olla sama IP-osoite, jos käytätte välityspalvelinta. Eräiden nettiyhteyksien vakioasetuksissa on määritelty välityspalvelin, joten sellaista voi käyttää tietämättäänkin. Toinen mahdollisuus on se, että käytät dynaamista IP-osoitetta, ja osoitteen vaihtumisen jälkeen IP-osoite on sama kuin jollain aiemmin pelanneella.

Miksi sivustolla on kielivalinta, mutta silti englannin- ja suomenkielistä tekstiä on joillain sivuilla sekaisin?

Monet sivut tehtiin aluksi vain englanniksi. Niitä on suomenneltu pikkuhiljaa, ja suomennetaan edelleen.

Rekisteröin tunnuksen, mutta saan pelissä vain "player"-nimen, enkä voi lähettää noteja tai kirjoittaa foorumiin!

Tämä ongelma ilmenee, jos olet rekisteröinyt tunnuksen koneella, jossa ei ole Javaa, tai sulkenut rekisteröinnin jälkeisen sivun ennenaikaisesti.

Miten saan foorumeille, omaan tekstiin, noteihin tai joukkueen kuvaukseen lihavoitua, laatikoitua tai vinoa tekstiä?

Käytettävissä on seuraavat koodit: [b]lihavoitua[/b], [i]vinoa[/i],
[quote]laatikoitua[/quote].

Miksi viestejä poistellaan foorumista?

Viestejä tulee niin paljon että karsimista pitää tehdä. Yleensä poistetaan

 • henkilökohtaiset väittelyt jonkun tietyn pelaajan tai joukkueen mollaaminen
 • ruma kielenkäyttö
 • kommentit, jotka eivät tuo mitään uutta keskusteluun, esim. ":DDD", "lol", "*reps*"
 • asiat, joista on olemassa jo topic tai on keskusteltu aiemmin tyhjentävästi
 • foorumiin muuten kuulumattomat asiat
 • mielipidekyselyt

Milloin tunnus poistetaan?

Käyttämätön VIPitön tunnus poistetaan, jos sillä ei ole kirjauduttu sivustolle kuuteen (6) kuukauteen. VIP-tunnukset poistetaan vastaavasti kahdentoista (12) kuukauden käyttämättömyyden jälkeen. Tunnuksia voidaan poistaa muutenkin häiriköinnin ym. väärinkäytösten takia.

VIP-käyttäjät

Mikä on VIP-käyttäjä?

Jos haluat tukea kiekko.tk:ta ja edesauttaa sen ylläpitoa ja kehitystä, voit alkaa VIP-käyttäjäksi. Sellaiseksi pääsee

 • tekstiviestillä, jonka hinta on 1,90€
 • luottokorttitilauksella ( 1€ - 1,30€ tilausmäärästä riippuen )
 • puhelutilauksella ( 1,79€ - 1,95€ tilausmäärästä riippuen )

Saat samalla yhden pelimerkin.

Mikä on pelimerkki?

Pelimerkki on kiekko.tk:n "rahayksikkö". Pelimerkkejä voi hankkia tekstiviesteillä. Jatkossa niitä voi mahdollisesti saada myös turnauksien tai muiden tapahtumien palkintona. Pelimerkeillä voit ostaa lisäpalveluita itsellesi tai joukkueellesi.

Palautetaanko pelimerkkejä rahaksi?

Ei.

Pelasimme yhdestä pelimerkistä ja kun voitin vastustaja ei maksanutkaan!

Ks. yllä. Meillä ei ole keinoja eikä valtuuksia puuttua tällaisiin keskinäisten sopimusten kanssa ilmeneviin kiistoihin. Parasta on olla tekemättä tällaisia sopimuksia.

Lisäpalvelut

Mikä on lisäpalvelu?

Pelimerkeillä saatavia lisäpalveluja ovat esim. harjoitteluhuoneen teko, nimen vaihtaminen, tai maalilaulun valitseminen joukkueelle (ei vielä toteutettu). Lisäpalvelut maksavat vaihtelevan määrän pelimerkkejä - hinnaston näet VIP-osiossa. Osa lisäpalveluista on kertaluonteisia (esim. nimen vaihto), osa jää käyttöösi pysyvästi, kun ostat sen kerran, ja osa on käytössäsi tietyn ajan ostohetkestä.

Miksen voi käyttää lisäpalvelua, vaikka ostin sen?

Jos ostat pelaamiseen liittyvän lisäpalvelun kuten harjoitteluhuoneen teon, sinun on käytävä ulkona pelistä (suljettava peli-ikkuna ja "Pelaa kiekkoa" uudestaan) ennenkuin tieto päivittyy siihen.

Miten nimen vaihtamien tapahtuu?

Osta Nimen vaihtaminen -lisäpalvelu ja vaihda nimesi vanhaan tapaan Omat tiedot -sivulla.

Miten saan joukkueelleni logon?

Joukkueen jäseniltä täytyy löytyä yhteensä 4 kpl Joukkueen logo -lisäpalvelua. Yhdelle jäsenelle se maksaa yhden pelimerkin (jollainen kaikilla VIP-jäsenillä on valmiina, elleivät ole käyttäneet johonkin muuhun). Jos jäseniä on alle neljä, voi yksi jäsen käyttää tähän myös useamman pelimerkin painamalla uudestaan [osta]-linkkiä.

Kun palvelu on ostettu, joukkueen admin voi asettaa logon [Change logo] -linkistä joukkueen asetuksissa. Sivulla valitaan omalta tietokoneelta kuvatiedosto logoksi. Sen voi tehdä jollain kuvankäsittely- tai piirto-ohjelmalla. Tiedoston pitää olla jotain yleistä kuvaformaattia (jpg, gif, png). Parhaan tuloksen saa, jos kuvan tekee 120x120 pikselin kokoiseksi, koska kaikki logot muutetaan siirron yhteydessä siihen kokoon.

Poista kuvasta kaikki ylimääräinen tyhjä tila logon ympäriltä, koska muuten siitä voi tulla vääristyneen muotoinen tai se voi sijoittua vinoon. Jos logo on suorakulmainen, kannattaa huomata että kulmien lähellä olevat asiat eivät välttämättä mahdu keskiympyrään. Jos logo on pyöreä, kannattaa käyttää ympyrän ulkopuolella "läpinäkyvää" väriä jonkun muun taustavärin sijasta, koska tällöin logo näyttää paremmalta jäässä ja etenkin joukkueen sivulla.

Miksei logoani hyväksytä?

Pyrimme noudattamaan hyviä tapoja ja Suomen lakia. Niinpä kopioituja kuvia ei voida hyväksyä logoksi, ellei niiden käyttöön ole saatu nimenomaista lupaa. Ilmaiset vapaasti levitettävät clip art -kuvat ja vastaavat toki hyväksytään. Lisätietoja: ks. tekijänoikeuslaki. Kopioidusta kuvasta ei tule itse tehtyä, jos sen päälle sotkee jotain, esim. tekstiä. Hyväksymisaikaa pidentävää, jos logo vaikuttaa siltä, ettei se ole itse tehty, ja etenkin se, jos sama käyttäjä on aiemmin asettanut logoksi luvattomasti kopioituja kuvia.

Voinko vaihtaa nimeni vain kerran?

Kyllä, yhdellä pelimerkillä kerran. Sama pätee joukkueen luontiin.

Miksi se ja se maksaa?

Joistain asioista on tehty maksullisia VIP-palveluita siksi, että ne kuluttavat paljon palvelinten resursseja tai ylläpitäjien aikaa. Joidenkin asioiden maksullisuudella yritetään myös ohjata pelaajien käyttäytymistä; esim. nimen vaihdon tai joukkueen luonnin maksullisuus hillitsee niitä pelaajia, jotka vaihtelevat nimeänsä jatkuvasti tai luovat jatkuvasti joukkueita. Tämän aktiviteetin karsiminen on eduksi kaikille pelaajille.

Mihin tuotto käytetään?

Tuotto menee kiekko.tk:n kehittäjille ja mahdollistaa (riippuen siitä kuinka suosittuja VIP-palveluista tulee) kiekko.tk:n nopeamman kehityksen ja laadun parantumisen.

Eikö tämä ole ilmiselvää rahastusta?

Pelin kehitykseen on käytetty paitsi suuria määriä aikaa, myös rahaa kehittäjien omasta taskusta - kuten harrastuksiin usein käytetään. Maksullisten palvelujen tarkoitus on antaa pelaajille mahdollisuus tukea tekemäämme työtä. Vaikka palveluista tulisi suosittuja, jäisimme luultavasti silti miinukselle, jos asioita lasketaan bisnesmaailman tavoin. Kannattaa myös huomata, että tekstiviestin hinnasta merkittävä osa menee välikäsille kuten teleoperaattoreille. Tekstiviestin hinta on pyritty pitämään matalana, jotta kaikilla olisi palvelujen käyttöön mahdollisuus.

Meneekö peli jossain vaiheessa kokonaan maksulliseksi?

Pelaamaan tulee näillä näkymin pääsemään ilmaiseksi jatkossakin - kuka ostaisi sian säkissä eli maksaisi pelistä jota ei ole päässyt kokeilemaan. Tarkoitus on, että peliä pystyy pelaamaan täysipainoisesti vaikkei olisi VIP-käyttäjä.